για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο

~~

~~
Πιθανότατα το πιο διάσημο έργο του Πικάσο , η Γκέρνιτσα είναι σίγουρα η πιο ισχυρή πολιτική του δήλωση, ζωγραφισμένη ως άμεση αντίδραση στην καταστροφική επεισοδιακή βομβιστική επίθεση της ναζιστικής πόλης στη βασκική πόλη Guernica κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Η Γκέρνιτσα δείχνει τις τραγωδίες του πολέμου και τις δυστυχίες που επιφέρει στους ιδιώτες, ιδιαίτερα στους αθώους πολίτες. Το έργο αυτό έχει κερδίσει ένα μνημειακό καθεστώς, καθιστώντας μια διαρκή υπενθύμιση των τραγωδιών του πολέμου, ενός αντιπολεμικού συμβόλου και μιας ενσάρκωσης της ειρήνης. Με την ολοκλήρωση, η Γκέρνιτσα εμφανίστηκε σε όλο τον κόσμο σε μια σύντομη περιήγηση, που έγινε διάσημη και ευρέως αναγνωρισμένη. Αυτή η περιοδεία βοήθησε να δοθεί στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο η προσοχή του κόσμου.
Powered By Blogger

Να δώσουμε Αγώνα για να εξαλειφθούν τέτοιες εικόνες.....

Να δώσουμε Αγώνα για να εξαλειφθούν τέτοιες εικόνες.....
"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Στον Πειραιά το «Πλοίο της Ειρήνης»



Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Τετάρτης το «Πλοίο της Ειρήνης» (Peace Boat) το οποίο πραγματοποιεί το 94ο παγκόσμιο ταξίδι του και επιβαίνουν σε αυτό 1.100 επιβάτες (Γιαπωνέζοι αλλά και άλλων εθνικοτήτων), ανάμεσά τους και επιζήσαντες της πυρηνικής καταστροφής της Χιροσίμα που σκοπός τους είναι να μεταφέρουν το μήνυμα της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο και να προωθήσουν τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μετά την τελετή υποδοχής στην πύλη Ε1 του λιμανιού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, βουλευτών, της αντιδημάρχου Αθηνάς Γλύκα-Χαρβαλάκου, εκπροσώπων φορέων, μαθητών κ.α. Στις εκδηλώσεις κατέθεσε τη μαρτυρία της για το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα η επιζήσασα Τοσίκο Τανάκα, 79 ετών.
υπουργείο Ναυτιλίας
Το «Πλοίο της Ειρήνης» μετά τον Πειραιά θα συνεχίσει το ταξίδι του προς Κάλιαρι (13 Μαΐου), Βαλένθια (15 Μαΐου), θα επισκεφτεί τη βόρεια Ευρώπη, στις 9 Ιουνίου θα βρίσκεται στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας θα συνεχίσει για Βερμούδες, Βενεζουέλα, Παναμά, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, ΗΠΑ και στις 26 Ιουλίου θα καταλήξει στο Κόμπε της Ιαπωνίας.
Στο πλοίο επιβαίνει μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Βενεζουέλας(Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα του Καράκας) η οποία το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Σκαραμαγκά.

Ιστορικό

Το 1983 μια ομάδα Ιαπώνων φοιτητών που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. Ετσι ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση «Peace Boat» (Πλοίο της Ειρήνης) η οποία στη συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών.
Η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από τη Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Η δράση όμως του «Πλοίου της Ειρήνης» δεν περιορίζεται στο πρόβλημα των πυρηνικών.
Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Τέλος, ανάμεσα στους στόχους του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι η αποτροπή της στρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας μέσω του αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος της χώρας, που επιβλήθηκε από τους νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τη λήξη του, το 1945.
_____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου